Dergi Yönergesi

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

BÖLGESEL KALKINMA DERGİSİ YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Kuruluş

Kuruluş

Madde 1: (1) Bölgesel Kalkınma Dergisi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü yayın organı olup imtiyaz sahibi, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü adına Genel Müdürdür.

(2) Bölgesel Kalkınma Dergisi hakemli ve bilimsel bir dergidir ve yılda dört sayı (Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim) olarak çevrim içi ve matbu yayımlanır. Dergi tematik özel sayılar yayımlayabilir ve bu sayılarda makale sınırlaması yoktur.

(3) Bölgesel Kalkınma Dergisinde, kuramsal analiz ile politika tasarım süreçleri arasında bağ kurularak entelektüel disiplinler arası yaklaşımların sistematik bir şekilde birbirine bağlanması ve politika tasarım süreçlerinin zenginleşmesi için bölgesel politika, kalkınma ve planlama alanında bilgi paylaşımını artırmak amacıyla bilimsel etiğe uygun, ideolojik kaygılar gütmeyen, literatür zenginliğine sahip, kuramsal araştırmalar ve uygulamalı özgün bilimsel çalışmalar yayımlanır.

İKİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 2: İş bu Yönergenin amacı; Derginin yönetim biriminin yapılandırılması, Dergi organlarının oluşumu, görev ve sorumlulukları, Derginin bilimsel yayım sürecinin idari ve hukuki çerçevesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 3: Bu Yönerge; Derginin yönetim biriminin ve yayın organlarının oluşumu ile görev, yetki ve sorumluklarını, Derginin yayın politikasını, makalelerin niteliği, ön inceleme ve hakem değerlendirme sürecine ilişkin usul ve esasları, grafik tasarım ve yayım sürecinin akışını belirler.

Dayanak

Madde 4: Bu yönerge, 09/06/2004 tarihli 5187 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basın Kanunu’nun 6’ncı maddesi ile 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 394’üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 5: Bu Yönergede geçen;

a) Bakanlık: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını,

b) Genel Müdürlük: Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünü,

c) Genel Müdür: Kalkınma Ajansları Genel Müdürünü,

d) Dergi: Bölgesel Kalkınma Dergisini,

e) Dergi İmtiyaz Sahibi: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü adına Kalkınma Ajansları Genel Müdürünü,

f) Dergi Yönetim Birimi: Dergi sayılarının basım ve yayımı için gerekli tüm faaliyetleri yürütmek üzere Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan birimi,

g) Editör: Derginin yayıncılık etiği ilkelerine uygun olarak çıkarılması için gerekli bilimsel süreçleri yürütmekle görevli alanında uzman kişiyi,

h) Editör Yardımcısı: Derginin yayıncılık etiği ilkelerine uygun olarak çıkarılması için bilimsel süreçlerin yürütülmesinde Editöre gerekli desteği sağlayan Genel Müdürlük personelini,

ı) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Derginin yayıncılık etiği ilkelerine uygun olarak çıkarılması için gerekli idari süreçleri yürütmekle görevlendirilen Genel Müdürlük personelini,

i) Sekretarya: Dergiyle ilgili idari ve teknik işlerin takibinden sorumlu Genel Müdürlük personelini,

j) Yayın Kurulu: Bölgesel Kalkınma Dergisi Yayın Kurulunu,

k) Danışma Kurulu: Bölgesel Kalkınma Dergisi Danışma Kurulunu ifade eder.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dergi Yönetim Biriminin Oluşumu ve Görevleri

Dergi Yönetim Biriminin Oluşumu ve Görevleri

Madde 6: (1) Dergi Yönetim Birimi, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü onayı ile kurulur. Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Sekretaryadan oluşur.

(2) Birimin görevleri:

  • Editör, Yayın Kurulu ve Danışma Kurulu ile ilgili koordinasyonu sağlamak,
  • Dergi internet sayfasını oluşturmak ve güncellemek,
  • Resmi kayıt ve arşiv tutmak,
  • Dergi sayısının kapak ve metin şablonunun düzenleme, düzeltme, grafik tasarımı ve yayımına ilişkin tüm süreçleri yürütmektir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kurulların Oluşumu ve Görevleri

Yayın Kurulunun Oluşumu

Madde 7: (1) Dergi Yayın Kurulu, Bakanlık bünyesinde veya Bakanlığa bağlı (bölge kalkınma idareleri başkanlıkları) ve Bakanlığın koordine kuruluşlarında (kalkınma ajansları) görev yapan, en az beşi en az doktora derecesine sahip, beş ve üzeri üyeden oluşur.

(2) Editör ve Yazı İşleri Müdürü, Yayın Kurulunun doğal üyeleridir.

(3) Yayın Kurulu üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir ve gönüllülük esasına göre görev yapar.

Yayın Kurulunun Görevleri

Madde 8: Yayın Kurulunun Derginin yayıncılık etiği politikası ve yayın ilkeleri çerçevesinde işleyişini sağlamak üzere tanımlanan görevleri:

  • Derginin yayıncılık etiği politikasına, yayın ilkelerine ve yazım kurallarına ilişkin katkı vermek ve görüş sunmak,
  • Editörün talebi üzerine, Dergiye gönderilen makalelerin Bölgesel Kalkınma Dergisi Ön İnceleme Formu ve Ön İnceleme Kontrol Listesine göre incelemesini yapmak,
  • Derginin yıllık yayın sayısını belirlemek ve yayıma hazır hale getirilen Dergi sayısının yayımına karar vermek,
  • Gerektiğinde özel sayı yayımlanmasına ve Danışma Kurulunun önerileri doğrultusunda içeriğine karar vermek,
  • Süreli yayıncılığa ilişkin gelişmeleri takip edebilmek ve zamanında bilgiye ulaşmak için ilgili kuruluşlar tarafından düzenlenen toplantı ve seminerlere katılacak Kurul üyesini belirlemek ve bu çalışmaları takip etmek,
  • Dergiye yayımlanmak üzere başvuran makalelere uygun hakem bulunması konusunda öneri sunmak,
  • Hakem değerlendirme sürecinin beklenenden daha uzun sürmesi durumunda Editörün teklifi ile makalenin değerlendirme sürecinde hakem değiştirme kararını vermek,
  • Hakem değerlendirme süreci sonunda kabul edilen ve yayımlanması uygun bulunan makalelerin yayın önceliğine karar vermek,
  • Davet gelmesi durumunda makalelerin değerlendirme sürecinde hakem olarak görev yapmaktır.

Danışma Kurulunun Oluşumu

Madde 9: (1) Danışma Kurulu, en az beş farklı üniversiteden; alanında uzmanlığı, özgün bilimsel çalışmaları öne çıkmış; ulusal ve uluslararası tanınırlığı olan en yüksek düzeyli akademik unvana sahip öğretim üyelerinden oluşur.

(2) Danışma Kurulu üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından Yayın Kurulunun önerileri de dikkate alınarak belirlenir.

(3) Danışma Kurulu üyeleri gönüllülük esasına göre görev yapar.

Danışma Kurulunun Görevleri

Madde 10: Danışma Kurulunun, Derginin yayıncılık etiği politikası ve yayın ilkeleri çerçevesinde işleyişini sağlamak üzere tanımlanan görevleri:

  • Derginin bilimsel içeriğinin geliştirilmesi, kalitesinin artırılması yönünde görüş ve önerilerde bulunmak,
  • Derginin yayıncılık etiği politikası ve yayın ilkelerine katkı vermek, izlemek, akademik yayıncılık ilkeleri açısından ihtiyaç duyulan hususları gündeme taşımak, öneri ve değerlendirmelerde bulunmak,
  • Derginin ulusal ve uluslararası tanınırlığı için faaliyette bulunmak ve öneri geliştirmek,
  • Davet gelmesi durumunda makalelerin değerlendirme sürecinde hakem olarak görev yapmaktır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yayın Politikası

Yayın Politikası

Madde 11: (1) Bölgesel Kalkınma Dergisi bölgesel, ekonomik ve sosyal kalkınma alanında ülkede ve dünyada meydana gelen gelişmeleri, yenilikleri ve iyi uygulama örneklerini bilimsel esaslar çerçevesinde okuyucuya aktarmayı ve bölgesel kalkınma alanındaki araştırmaların sayısını ve niteliğini artırmayı amaçlayan, deneyimlerin ve farklı yaklaşımların paylaşılması yoluyla bölgesel politika oluşturma sürecine katkı sağlama misyonuyla hareket eden açık erişimli ve hakemli bir dergidir.

(2) Dergi; bilimsel süreli yayıncılıkta araştırma ve yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı, Yayıncılık Etiği Kurulunun (Committee on Publication Ethics-COPE) editörler, yazarlar ve yayıncılar için uluslararası standartlarını dikkate almayı ve izlemeyi taahhüt eder.

(3) Dergi üçer aylık dönemler halinde yılda dört sayı (Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim) olarak çevrim içi ve matbu yayımlanır. Dergi tematik özel sayılar yayımlayabilir ve bu sayılarda makale sınırlaması yoktur.

(4) Dergide bölgesel politika, kalkınma ve planlama alanında bilimsel araştırma makalesi ve sınırlı sayıda derleme makale (en fazla yüzde 20 oranında olmak üzere) yayımlanır; bunların dışında kalan çalışmalar değerlendirmeye alınmaz. Ayrıca değerlendirmeye alınabilmesi için bilimsel araştırma makalelerinin 10.000 kelimeyi, derleme makalelerin 7.000 kelimeyi geçmemesi şartı aranır (kaynakça hariç, tablo ve şekiller dâhil olmak üzere).

(5) Dergi yayım dili Türkçe ve İngilizcedir.

(6) Dergi özel sayı hariç makale başvurularını her zaman kabul eder. Değerlendirme süreci tamamlanan makaleler, Yayın Kurulu tarafından uygun bulunan sayı için yayımlanmak üzere seçilir.

(7) Derginin makale değerlendirme, kabul ve yayımlanma süreçlerinde tüm yazarlar eşit haklara sahip olup makaleler, gönderilme sırasına göre değerlendirmeye alınır ve kabul gören makalelerin yayımlanma sırası kabul zamanına bağlı olarak düzenlenir. Ancak Yayın Kurulu gerekli gördüğü durumlarda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

(8) Dergi açık erişim politikası izler. Okuyucular yayımlanan her makaleyi karşılıksız olarak indirebilir, bastırabilir ve paylaşabilir. Yazar isimlerine ve makale başlıklarına atıf yapılmalı, eserin ilk yayımının Dergide yapıldığı belirtilmelidir. Makaleler hiçbir şekilde değiştirilemez ve ticari amaçla kullanılamaz.

(9) Dergide makalelerin yayımlanması sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Yayımlanan makalelere erişim ücretsizdir.

(10) Dergide yayımlanan makalelerin yazarlarına “Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Ödenecek Telif ve İşletme Ücretleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre belirlenen telif ücreti ödenir. Editöre Mektup ve Bilim Söyleşisi yazıları için ise telif ücreti ödenmez.

(11) Yayın hakları (sanal ortamda yayımlanma da dâhil), ekte (EK-1) yer alan “Telif Hakkı Devir Sözleşmesi” ile Dergiye devredilmiş sayılır. Tüm yazarlar Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formunu doldurarak makale başvurularında Dergiye iletirler.

(12) Yayımlanmak üzere kabul edilen makaleler, Dergi tarafından yayın haklarının tümüne sahip olarak yayımlanır.

(13) Dergide yer alan makaleler, LOCKSS (Lots Of Copies Keep Stuff Safe) sistemi ile arşivlenir.

(14) Dergide yayımlanan makalelerin içerikleriyle ilgili (değerlendirme, görüş, fotoğraf, harita, belge vb) her türlü bilimsel ve yasal sorumluluk yazar(lar)ına aittir. Makalenin Dergide yayımlanmış olması yazar(lar)a ait görüşlerin Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından benimsendiği, kabul gördüğü anlamı taşımaz.

ALTINCI BÖLÜM

Makalelerin Niteliği, Hakem Havuzunun Oluşumu,

Ön İnceleme ve Hakem Değerlendirme Süreci

Makalelerin Niteliği

Madde 12: (1) Dergide bölgesel politika, kalkınma ve planlama alanına katkı sağlayacak; kavramsal olarak iyi kurgulanmış; metodolojik açıdan sağlam ve ampirik olarak temellendirilmiş; özgün ve bilimsel etiğe uygun; ideolojik kaygılar gütmeyen; literatür zenginliğine sahip bilimsel çalışmalara yer verilir.

(2) Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmış alan çalışmalarını değerlendiren makalelere öncelik verilir.

(3) Literatürdeki bölgesel kalkınma ve planlama çalışmalarını sistematik bir şekilde ele alan, ulusal ve uluslararası kaynak araştırmasıyla ilgili tartışmaları, eleştiri ve görüşleri güçlü ve zayıf yönleriyle inceleyen ve çıkarımda bulunan derleme makaleler en fazla yüzde 20 oranında yayımlanır.

(4) Dergi Yayın Kurulu tarafından belirlenen ve Dergi alanıyla ilgili olarak literatüre önemli katkı sunmuş alanında kıdemli bilim insanlarının, bölgesel kalkınma konusunda değerlendirmelerini aktardığı “Bilim Söyleşisi” ile Dergi alanında, ulusal ve bölgesel politika geliştirme ve uygulama sürecinde önemli roller üstlenen yazarların değerlendirmelerini içeren “Editöre Mektup”, Dergide makale dışı yazılar (diğer) başlığı altında yayımlanabilir. Bu yazılar hakem değerlendirme sürecine tabi değildir.

(5) Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş, başka bir derginin değerlendirme sürecinde yer almayan makaleler olması gerekir.

Hakem Havuzunun Oluşumu

Madde 13: (1) Makale değerlendirme sürecinde, hakemlik değerlendirmelerine başvurulmak üzere Genel Müdürlük tarafından bir hakem havuzu oluşturulur.

(2) Hakemlerden mümkün olan en iyi yorumların alınabilmesi için hakemlerin makaledeki içeriğin kapsamıyla eşleştirilmesi ve içeriğe uygun hakemlerin atanması önemli olduğundan, hakemlerin uzmanlık alanlarının çeşitliliğini sağlamak üzere Genel Müdürlük azami gayreti gösterir.

Ön İnceleme Süreci

Madde 14: (1) Dergiye gönderilen makaleler öncelikle Editör veya Editörün belirlediği Yayın Kurulu Üyesi tarafından ön incelemeye alınır. Ön inceleme, Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Ön İnceleme Formu (EK-2) temel alınarak, makalenin yazar(lar)ı gizli metin dosyası üzerinden Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Ön İnceleme Kontrol Listesine (EK-3) göre yapılır. Ön inceleme; “genel içerik değerlendirmesi”, “biçim değerlendirmesi” ve “benzerlik analizi” olmak üzere üç aşamadan oluşur. Bu kapsamda makalenin; Derginin amaç ve kapsamına uygunluğu, bilimsel niteliği ve özgünlüğü, Derginin yayın ilkelerine ve yayın etiğine ilişkin politikasına uygunluğu değerlendirilir. Makalenin Derginin internet sayfasında yayımlanan makale yazım kuralları ve metin şablonu çerçevesinde biçimsel yeterliliği incelenir. Makale ek dosyalarının (EK-4, EK-5, EK-6) nicellik kontrolü yapılır. Bu aşamada; incelenen makalenin benzerlik oranı uluslararası intihal analiz programı kullanılarak belirlenir, benzerlik oranının yüzde 20’nin üzerinde olması intihal kabul edilir ve iletilen makale yayımlanmaz.

(2) Ön inceleme sonucunda uygunluğu karşılamayan makaleler doğrudan reddedilir ve yazarları Editör tarafından 1 ay içerisinde bilgilendirilir.

(3) Ön inceleme sonucunda uygun bulunan makaleler için Derginin kapsamına uygun olarak konu alanı belirlendikten sonra hakem değerlendirme sürecine geçilir.

Hakem Değerlendirme Süreci

Madde 15: (1) Dergide çift taraflı kör hakemlik modeli uygulanır. Süreçte yazar ve hakemlerin kimlikleri gizli tutulur.

(2) Ön incelemeden geçen her makale için Editör tarafından, ihtiyaç halinde Yayın Kurulunun hakem önerileri de dikkate alınarak, makalenin konusuna ve hakemlerin uzmanlık alanına göre hakem havuzundan seçilen iki ayrı hakem atanır.

(3) Hakemler, eserin yazar(lar)ı ile ilgili herhangi bir ibarenin yer almadığı tam metin üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştirirler. Hakemler değerlendirdikleri makalenin bilimsel yeterliliği, alanına katkısı ve yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin gerekçeli kararlarını (ret, kabul, düzeltme, kapsamlı düzeltme), “Bölgesel Kalkınma Dergisi Hakem Değerlendirme Formu”nu (EK-7) doldurarak iletirler.

(4) Belirlenen süre zarfında değerlendirmesini tamamlamamış hakem(ler) olduğu durumda, Yayın Kurulu kararıyla hakem değişikliğine gidilerek süreç yeniden işletilir.

(5) Makaleler için “düzeltme” kararı alındığında, düzeltme istekleri yazar(lar) tarafından değerlendirilir ve yazar(lar) düzeltmelerini verilen süre içerisinde tamamlayarak sisteme yükler. Düzeltmeler öngörülen sürede yapılmadığı takdirde (yazar(lar)ı tarafından iletilen gerekçeye göre bu süre uzatılabilir) Editör makaleyi reddetme hakkına sahiptir.

(6) Dergi politikası gereği, makale incelemeleri kapsamında hakem yorumlarında herhangi bir düzenleme yapılmaz. Ancak yazar(lar)a dair saldırgan ve kişisel eleştiriler uygunsuz olarak kabul edilir. Yazarlar hakemlerin önerilerini dikkate almakla birlikte katılmadıkları hususlarda itirazlarını bilimsel bir dille ve gerekçeleriyle Dergiye iletme hakkına sahiptir.

(7) Yazarlar makalelerini geri çekme hakkına her zaman sahiptir.  Makalelerini geri çekmek isteyen yazar(lar) imzalı “Makale Geri Çekme Formu”(EK-8) aracılığıyla talepte bulunabilir.

(8) Hakemlerden gelen görüşler Editör tarafından incelenerek makale hakkında uygunluk kararı verilir. Makalenin yayıma kabulü için en az iki hakemin “olumlu” görüşü aranır. Hakemlerden birinin “olumlu”, diğerinin ise “olumsuz” görüş bildirmesi durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki “olumlu” hakem görüşünün ardından Editör tarafından yayımlanması uygun bulunan makaleler, yayım kararı için ve Derginin hangi sayısında yayımlanacağı konusunda Yayın Kurulunun değerlendirmesine sunulur.

(9) Yayıma kabul edilen ve edilmeyen makalelerin yazar(lar)ına bilgi verilir ancak makale metinleri iade edilmez.

(10) Makale yayımlandıktan sonra tespit edilen intihaller için Yayın Kurulu Kararı ile yayından kaldırma işlemi uygulanır ve okuyucular için Dergide editör notu yayımlanır.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Grafik Tasarım ve Yayım Süreci

Grafik Tasarım ve Yayım Süreci

Madde 16: (1) Hakem değerlendirme süreci tamamlanmış, Türkçe ve İngilizce redaksiyonu yapılmış makalelerin düzenleme, düzeltme ve grafik tasarımı Dergi Yönetim Birimi tarafından gerçekleştirilir.

(2) Dergi sayısının kapak tasarımı ve iç sayfalarının hazırlanmasının ardından Derginin elektronik dosyası yayım öncesi ön onay için Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Editöre sunulur.

(3) Varsa düzeltme ve değişikliklerin ardından Editör tarafından onaylanan elektronik dergi dosyası yayımı için Dergi Yönetim Birimine gönderilir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler, Yürürlük ve Yürütme

Çeşitli Hükümler

Madde 17: İş bu Yönergede hükme bağlanmayan, Derginin işleyiş ve yayımlanma süreci ve benzeri iş ve işlemlerle ilgili her türlü hususta Yayın Kurulu ve Editör yetkilidir.

Yürürlük

Madde 18: Bu Yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 19: (1) Bu Yönergeyi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.

 

 

EKLER

EK-1: Telif Hakkı Devir Sözleşmesi

EK-2: Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Ön İnceleme Formu

EK-3: Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Ön İnceleme Kontrol Listesi

EK-4: Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu

EK-5: Bölgesel Kalkınma Dergisi Çıkar Çatışması Beyanı

EK-6: Bölgesel Kalkınma Dergisi Araştırmacı Katkı Payı Beyanı

EK-7: Bölgesel Kalkınma Dergisi Hakem Değerlendirme Formu

EK-8: Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Geri Çekme Formu

EK-1: Bölgesel Kalkınma Dergisi Telif Hakkı Devir Sözleşmesi (1 sayfa)

TELİF HAKKI DEVİR FORMU

 

 Makale Adı         

 

Yazar(lar)ın

Adı ve Soyadı 

 

 

Yazarlar, dergiye gönderilen makalenin yazar(lar)ın özgün çalışması olduğunu; ilgili yazarların bu çalışmaya bireysel olarak katılmış olduklarını ve bu çalışma için her türlü sorumluluğu aldıklarını; tüm yazarların sunulan makalenin son halini gördüklerini ve onayladıklarını; makalenin başka bir yerde basılmadığını veya basılmak için sunulmadığını; makalede bulunan metnin, şekillerin ve belgelerin diğer şahıslara ait olan Telif Haklarını ihlal etmediğini (intihal edilmediğini); sunulan makale üzerinde editoryal inceleme ardından başlayan hakem süreci devam ederken süreci aksatmaya dayalı ve keyfi olarak makaleyi geri çekemeyeceğini; sunulan makale üzerindeki mali haklarını, özellikle işleme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım ve internet yoluyla iletim de dahil olmak üzere her türlü iletim haklarını Bölgesel Kalkınma Dergisi’ne devretmeyi kabul ve taahhüt ederler.

Bununla beraber yazar(lar) makaleyi çoğaltma, postayla veya elektronik yolla dağıtma hakkına sahiptir. Makalenin herhangi bir bölümünün başka bir yayında kullanılmasına Bölgesel Kalkınma Dergisi’nin yayımcı kuruluş olarak belirtilmesi ve Dergiye atıfta bulunulması şartıyla izin verilir. Atıf yapılırken Dergi Adı, Makalenin Adı, yazar(lar)ın Adı ve Soyadı, Cilt No, Sayı No ve Yıl verilmelidir.

Ben/Biz, telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca istenecek hak talebi veya açılacak davalarda Bölgesel Kalkınma Dergisi’nin hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun yazar(lar)a ait olduğunu taahhüt ederim/ederiz. Ayrıca Ben/Biz makalede hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmadığını, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını ve etik kurallara uygun hareket edildiğini taahhüt ederim/ederiz.

 

 

Yazar(lar)

 

İmza

 

Tarih

 

1

………………………………………….

…………………………

………………………

2

………………………………………….

…………………………

………………………

3

………………………………………….

…………………………

………………………

4

………………………………………….

…………………………

………………………

 

 

EK-2: Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Ön İnceleme Formu (2 sayfa)

 

* Makale ön incelemesinin Yayın Kurulu Üyesi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda işaretli alanlar Editör tarafından doldurulur.

EK-2: Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Ön İnceleme Formu (devam)

EK-3: BÖLGESEL KALKINMA DERGİSİ MAKALE ÖN İNCELEME KONTROL LİSTESİ (4 sayfa)

  1. Makale Ön İnceleme İşlemleri

Bölgesel Kalkınma Dergisine yayın için başvuru yapan yazar(lar)ın, Makalenin özgünlüğü ve bilimsel yaklaşımı; Derginin kapsamına ve yayın politikasına uygunluğu; Bölgesel Kalkınma Dergisi Yazım Kurallarının dikkate alındığı konusunda gerekli titizliği göstermesi beklenmektedir.

Bölgesel Kalkınma Dergisinde makale değerlendirme süreci, çift taraflı kör hakemlik modeline göre DergiPark sistemi üzerinden işletilmektedir. Dergiye ulaşan makaleler (aday makale), hakem değerlendirme sürecinden önce Editörlük tarafından ön incelemeye tabi tutulur. Ön incelemede makalenin;

  1. Derginin amaç ve kapsamına uygunluğu,
  2. Bilimsel niteliği ve özgünlüğü,
  3. Derginin yayın ilkelerine ve yayın politikasına uygunluğu,
  4. Derginin Yazım Kurallarına uygunluğu değerlendirilir.

Derginin etik yayıncılık politikasından ödün vermemesi; yayın niteliğinin korunması ve garanti altına alınabilmesi açısından bu aşama önem taşımaktadır. Dergi yayın politikası gereği ön incelemeden geçemeyen aday makale doğrudan reddedilir. 

Ön inceleme, Editör veya Editörün belirleyeceği Yayın Kurulu Üyesi tarafından “Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Ön İnceleme Formu” temel alınarak makalenin, yazar(lar)ı gizli metin dosyası üzerinden yapılır. İnceleme; genel içerik değerlendirmesi, biçim değerlendirmesi ve benzerlik analizi olmak üzere üç aşamadan oluşur.

  1. Makale Ön İnceleme Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlara İlişkin Son Adım Kontrol Listesi

Aşağıda tanımlanan kontrol listesi, ön inceleme sürecinin bütününe ilişkin olup yayıncılık etiği açısından çift taraflı kör hakemlik modelinde gerekli gizliliğin sağlanabilmesi için sadece Editör tarafından gerçekleştirilmesi beklenen adımlar ayrıca belirtilmiştir.

  1.  Genel İçerik Değerlendirmesi (Editör/Yayın Kurulu Üyesi)
  • Makale ilk yükleme word dosyası; yazar(lar) adları, ORCID numaraları, üst ve alt bilgilerde yazar(lar)ın kimliğini belirten bilgi olup olmadığı son kez kontrol edildi mi? Kontroller yapılıp bilgiler silindikten sonra “… Başlıklı Makalenin Yazarı Gizli İlk Yükleme Hakem Sürüm Dosyası” olarak yeniden yüklendi mi? (Bu adım Editörün sorumluluğundadır)
  • Makale Derginin etik ilkeleri ve yayın politikasına uygun mu? Bu kapsamda makalenin bilimsel yaklaşımı ve dili; özgünlüğü; kullanılan araştırma yöntemi; literatür zenginliği ve güncelliği; ideolojik kaygıyla ele alınmış olması konuları değerlendirilir. Derginin yayın ilkelerine ve yayın politikasına uygunluk eleme kriteridir.
  • Makale Derginin kapsamına ve Dergi konularına uygun mu? Girişte Çalışmanın bölgesel kalkınma konusuyla ilgisi kurulmuş mu? Sonuçta Çalışmanın bulgularının bölgesel kalkınmaya katkısı açık şekilde ortaya konulmuş mu? Derginin kapsamına uygunluk eleme kriteridir.
  • Makalenin Türkçe ve İngilizce özeti kontrol edildi mi? Özet; Çalışmanın amacını, yöntemini ve bulgularını kısa ve özgün cümlelerle ortaya koymuş mu? Özellikle Derginin amacı ve kapsamı açısından giriş ve sonuç bölümü; literatür zenginliği ve güncelliği açısından kaynakça kontrol edildi mi? Sonuç Bölümünde Çalışmanın bulguları kullanılarak uygulamaya yönelik öneriler geliştirilmiş mi? İncelenen konuda hatalı bilgi var mı?

(Bu konudaki değerlendirmeler eleme kriteri olmayıp çift taraflı kör hakemlik modeline göre makale değerlendirme sürecinin tamamlanmasından sonra karar aşamasında, hakem değerlendirme raporlarında yer verilmemiş ise “editoryal değerlendirme” olarak yazara bildirilmesi öngörülen hususlardır. Bu nedenle Yayın Kurulu Üyesinin bu konulardaki değerlendirmesini detaylı şekilde Ön İnceleme Formunda belirtmesi önem taşımaktadır.   

  1.  Biçim Değerlendirmesi (Editör/Yayın Kurulu Üyesi)
  • Makale Derginin Yazım Kurallarını dikkate almış mı? Türkçe ve İngilizce özet var mı birbiriyle uyumlu mu? Kelime sınırlamasına dikkat edilmiş mi?

(Kaynakça hariç tablo ve şekiller dahil olmak üzere araştırma makalesi ekleriyle birlikte 10 000 kelimeyi; derleme makale 7 000 kelimeyi geçmemelidir. Makale başlığı içerikle uyumlu ve en fazla 15 kelime olmalıdır. En az 150 ve en fazla 200 kelimeyi aşmayacak şekilde Türkçe ve İngilizce Özet ve Abstract olmalıdır. En az 3 en fazla 5 kelimeyle sınırlı anahtar sözcük yer almalıdır)

İstenen sayıda anahtar kelime belirtilmiş mi? Özet ve anahtar kelimeler uluslararası standartlara uygun mu? Bölüm başlıkları uyumlu mu? Analizlerde tablo, şekil, harita vb uygun mu; sade, okunur ve Derginin yayın ilkelerine uygun mu? Kaynak ve atıf uygun mu? Kaynakça güncel mi? Kaynak gösterimi uygun mu?

  1. Makale Ek Dosyalarının Nicellik Kontrolü
  • Makale ek dosyalarının (Yazar tarafından makale metni ile birlikte sisteme dosyalar sekmesinde makale dosyaları altında yüklenmiş olan formlar) kontrolü yapıldı mı? Bölgesel Kalkınma Dergisinin DergiPark sayfasında “yazarlar için formlar” başlığı altında yer alan Derginin standart formları kullanılmış mı? İmzalar tamam mı? Tarih belirtilmiş mi? (Bu adım Editörün sorumluluğundadır)

Ön inceleme aşamasında aşağıdaki dosyaların bulunup bulunmadığı bir kez daha kontrol edilmelidir. Bu kontrol içerik açısından değil nicellik kontrolü olarak yapılmalıdır:

  1. Telif Hakkı Beyanı Formu
  2. Etik Kurul Kararı veya Etik Kurul Kararı Gerekmediğine Dair Beyan Formu
  3. Çıkar Çatışması Formu
  4. Araştırmacı Katkı Payı Beyanı (iki ve daha fazla yazarlı makaleler için)
  • Araştırma makalesinin yöntem bölümünde Etik Kurul Kararı alındığı belirtilmiş mi (Kurul adı, tarih ve sayı no)?

(Makale ek dosyalarının kontrolü Editörün sorumluluğunda olmakla birlikte incelemeyi yapan Yayın Kurulu Üyesi çalışma için etik kurul iznine gerek olup olmadığı hususunu bir kez daha değerlendirmeli ve görüşünü Editöre bildirmelidir).

Eksik formlar için Editör Yazardan düzenleme istemeli ve Yazar tarafından sisteme yüklenmesi sağlanmalıdır. Ancak etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, Etik Kurul Onayı ve gerekli diğer izinlerin Çalışma öncesi alınmış olması beklendiğinden, Etik Kurul Onayı ve gerekli izinlerin olmadığı durumlarda Editör makaleyi doğrudan reddetmekle sorumludur.

Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda “Etik Kurul Kararı Gerekmediğine Dair Beyan Formu” olsa bile Etik Kurul Kararının eksik olması eleme kriteridir.

  1. Benzerlik Analizi (Bu aşama Editörün sorumluluğundadır) 
  • Makalenin varsa özel dip notu kontrol edildi mi? Kongrede sunulmuş ise adı geçen kongre ve bildiri kitabı basılmış mı; tez çalışması ise tez veri tabanında yer alıyor mu kontrol edildi mi?
  • Makalenin yazar(lar)ı gizli metin dosyası üzerinden “iThenticate” veya “Turnitin” benzerlik programlarından birisi çalıştırılıp benzerlik raporu elde edildi mi? Bu oran yüzde 20’nin altında mı? Benzerlik oranının yüzde 20’nin üzerinde olması eleme kriteridir.
  • Benzerlik raporunda yazar(lar) adının görünüp görünmediği kontrol edildi mi? Benzerlik raporu, süreç dosyalar sekmesinden yeni dosya olarak yüklenip hakeme göster butonu kullanılarak hakeme açık hale getirildi mi?   
  1. Makale Ön İnceleme Formunun Doldurulması (Editör/Yayın Kurulu Üyesi)

Kontrol Listesindeki adımlar takip edilerek ön incelemenin tamamlanmasının ardından;

  • Yayın Kurulu Üyesi tarafından yapılan ön incelemede, “Makale Ön İnceleme Formu” formda işaretli alanlar boş bırakılarak doldurulur. Makalenin hakem değerlendirmesine alınıp alınmayacağı belirlenir. Reddedilecek makale için ayrıntılı gerekçe kaleme alınır. Hakem değerlendirmesine alınması uygun bulunan makale için varsa öneri ve değerlendirme ilave edilir. İncelemenin sonucu Form ile birlikte Editöre bildirilir.
  • Editör tarafından “yazarı gizli metin dosyası” üzerinden işletilen benzerlik programı sonucuna göre belirlenen benzerlik oranı, Ön İnceleme Formuna işlenir. Yayın Kurulu Üyesi tarafından hakeme gönderilmeye değer bulunmakla birlikte makale için bu oran yüzde 20’nin üzerinde ise Editör Yazardan düzeltme isteyebilir veya Bölgesel Kalkınma Dergisi etik yayıncılık politikası gereği intihal nedeniyle Yazarla iletişime geçilmeksizin doğrudan reddedilir.

EK-4: Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu (1 sayfa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EK-5: Bölgesel Kalkınma Dergisi Çıkar Çatışması Beyanı (1 sayfa)

 

 

EK-6: Bölgesel Kalkınma Dergisi Araştırmacı Katkı Payı Beyanı (1 sayfa)

MAKALE NO. :

MAKALE BAŞLIĞI :

SORUMLU YAZAR

  1. Yazarlık hakkı aşağıdaki tabloda sunulan kriterlerden en az 3 tanesinde katkıda bulunmuş olmayı gerektirir.
  2. Tüm yazarların makale taslağını hazırlaması veya içerik açısından önemli entelektüel ve eleştirel inceleme yapması zorunludur.
  3. Makalenin baskıdan önceki son halinin onaylanması tüm yazarların sorumluluğundadır.
  4. Tüm yazarların ilk 3 maddede belirtilen koşulları karşılamaları zorunludur.
  5. Belirtilen katkı sayısı ve koşulları karşılamayan kişiler makalenin son bölümünde "Teşekkür" başlığı altında belirtilmelidir.

 

Burada belirtilen kurallar, Council of Science Editors (CSE) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) kılavuzları doğrultusunda düzenlenmiştir.

SORUMLU YAZAR :

İMZA :

TARİH :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATKI TÜRÜ

AÇIKLAMA

KATKIDA BULUNANLAR

(Yazarın adının baş harfi ile soyadının yazılması yeterlidir)

Fikir/Kavram

Araştırma ve/veya makale için fikir ya da hipotezin oluşturulması

 

Tasarım

Sonuçlara ulaşmak için yöntemin planlanması

 

Denetleme/Danışmanlık

Araştırma ve makalenin organizasyonu ve seyrinin gözetimi ve sorumluluğu

 

Kaynak ve Fon Sağlama

Araştırma için hayati önem taşıyan personel, mekân, finansal kaynak, araç ve gereç sağlanması

 

Malzeme

Araştırmanın saha çalışması için gerekli malzemeler

 

Veri Toplama ve/veya İşleme

Verilerin elde edilmesi; düzenlenmesi ve bildirilmesi için sorumluluk almak

 

Analiz ve/veya Yorum

Bulguların mantıklı açıklaması ve sunumu için sorumluluk almak

 

Literatür Taraması

Çalışma için gerekli ulusal ve uluslararası kaynak taramasında sorumluluk almak

 

Makaleyi Yazan

Makalenin tümü veya ana bölümün oluşturulması için sorumluluk almak

 

Eleştirel İnceleme

Makaleyi teslim etmeden önce sadece imla ve dil bilgisi açısından değil, aynı zamanda entelektüel içerik açısından yeniden çalışma yapmak

 

 

 

 

 

EK-7: Bölgesel Kalkınma Dergisi Hakem Değerlendirme Formu (2 sayfa)

 

EK-7: Bölgesel Kalkınma Dergisi Hakem Değerlendirme Formu (devam)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EK-8: Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Geri Çekme Formu (1 sayfa)

 

 

 Makalenin Başlığı         

 

 

Aşağıda yazılı gerekçe nedeniyle yukarıda adı verilen makaleyi, Bölgesel Kalkınma Dergisi değerlendirme ve yayınlama sisteminden geri çekmek istiyorum/istiyoruz.

 

GEREKÇE: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazar(lar)

 

İmza

 

Tarih

 

1

………………………………………….

…………………………

………………………

2

………………………………………….

…………………………

………………………

3

………………………………………….

…………………………

………………………

4

………………………………………….

…………………………

………………………

 

 

 

 

Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi ve belge T.C. Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından muhafaza edilmektedir. Tüm hakları saklıdır. © 2022