Kekik Tarımı ve Endüstrisi Fizibilite Raporu

Fizibilite Raporu
  • 891 Okunma
  • 132 İndirme

Özet

Türkiye’de kekik, baharat ve uçucu yağ ticaretinde önde gelen önemli tıbbi ve aromatik bitkilerden birisidir. Ülkemiz kekik türleri (Origanum, Thymus, Thymbra, Satureja vb.) bakımından oldukça zengin bir floraya sahip olmasının yanında, yüksek üretim miktarı ile birlikte dünya lideri ülke konumuna ulaşmış, “Türk Kekiği” marka değeri ile uluslararası standartlarda kabul görmüştür. Ülkemizde kekiğin üretim alanları başta Denizli olmak üzere Manisa, Uşak, Kütahya, Aydın, Antalya ve Hatay illerinde bulunmaktadır. Kekik üretiminde Türkiye’den başka  İspanya, Fransa, İtalya, Şili, Meksika ve Suriye'de kekik üreten önemli ülkeler olarak öne çıkmaktadır. Ülkemizde 172 bin da alanda kekik tarımı yapılmakta ve toplamda 23.8 bin ton ürün elde edilmektedir. Diğer taraftan yaklaşık 2.2 bin ton kekik de doğadan toplanmaktadır. Elde edilen ürün baharat olarak en fazla Almanya, ABD, Kanada, Fransa ve Birleşik Krallık ülkelerine ihraç edilirken, kekik yağı ihracatında Macaristan başta olmak üzere ABD, Almanya, Kanada ve İspanya ülkeleri ilk sıralarda yer almaktadır.
  • Hazırlayan / Koordinatör *

    Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı

  • Yayın Yılı

    2021

  • ISBN / ISSN No

    978-605-4752-32-4

  • Katkıda Bulunanlar

    Doç. Dr. Sabri ERBAŞ

  • Belge İçeriği
    68 Sayfa
    5.33 MB